Бродерия върху плетиво, книга от Джудит Гумлих

Преди две седмици получих тази красива книга – Embroidery on knits на авторката Джудит Гумлих и фотографката Симон Хоулиш, и реших да оставя моя малък отзив.

Реших да си купя книгата, защото когато я разгледах в сайта, снимките ми се сториха много красиви и вдъхновяващи. И не се разочаровах. Взех книгата с предварителна поръчка и я държах в ръцете си няколко дни преди официалното пускане на пазара, направо специална се почувствах 😀

Сега, след като имах малко време да я разгледам, съм напълно съгласна със себе си, че е чудесна и вдъхновяваща. Създава и чувство за уют. Начинаеща съм в бродерията, правила съм само няколко малки проекта с кръстат бод, но не и с другите, по-сложни, бодове. Според мен книгата е подходяща за такива като мен.

В началото Джудит разяснява много добре материалите и уредите, които са нужни, както и как се работи с тях. Има глава, която разказва как да се използват цветовете и контраста. В книгата има мотив за бродерия, който се прави с копринена панделка, та има и глава за това как се работи с панделка вместо прежда/конец. Също така, има глава с обяснения и картинки как се прави всеки бод, който е нужен за мотивите в книгата.

Разбира се, имаме нужда от плетиво, върху което да бродираме. В книгата има пример с пуловери, жилетки, шапки, шалове, ръкавици, но по съвет от Джудит, първо трябва да избродираме мотива на пробно парче, преди да преминем към истинската бродерия върху дрехата.

Мотивите са много разнообразни – от много лесни, до по-трудни. На мен лично най-много ми харесаха пеперудите, бръмбарите и другите буболечки. Има едно птиче на клон, което е прекрасно, но ми се струва, че е за някой с повече опит от мен :))

В последната глава Джудит показва малко по-различно от досегашните техники на бродиране – върху ръкавици.

На вътрешната страна на задната корица се намира едно хартиено джобче. Вътре е голям лист хартия с всички мотиви, за по-лесно копиране. Мисля си, че някои от тях могат да се копират и от книгата, но за по-сложните трябва да се ползва листа. Днес по имейл получих от издателството и дигиталните файлове на мотивите, които могат да се оразмеряват по-лесно.

Ами това, надявам се и на вас да ви хареса, ако решите да я купите.

Ето тук има кратко видео, в което можете да видите книгата отвътре:

Можете да я намерите тук: https://lainepublishing.com/products/embroidery-on-knits

Редакция: книгата вече се предлага и в България от Креатива – https://creativa.bg/product/broderiq-vurhu-pletiva-kniga

П.С. Това не е афилиейт програма, нито пък издателството ми е изпращало книгата или друго нещо безплатно за ревю. Просто лесно се хващам на фейсбук реклами 😀


Публикувана

в

от

Етикети: