Блог и уроци по плетене на една и две куки

Блог и уроци по плетене на една и две куки

Как да боядисваме прежда вкъщи

Как да боядисваме прежда вкъщи

Много обичам ръчно багрена прежда :)) Обикновено си я купувам от Дария от Five Yarns, но понякога се захващам сама да си боядисам нещо.

Последния път, когато боядисвах, си взех бои Dharma от Германия и все още имам от тях. Купих си дебело мерино – Gazzal Pure Wool от Pleta.bg за база. Много е трудно тук да се добереш до базите, които използват на запад. Общо-взето само от Великобритания и Германия доставят, но с тоя Брекзит въобще не знам какво се случи и мога ли да поръчвам от ОК без да ми засилят пратката на митница и да загубя живота си в разправии по гишета. Та ми остава Германия като опция, някой ден ще спестя за 3-4 пакета по – фина прежда и ще падне голямо боядисване.

Разбира се, може и от нашата си българска вълна да се купи, но много ме обърква това, че никъде не пишат колко метра на 100 грама е, нито каква порода. Може би ако не се бях научила да плета от ютюб по американски с техните термини и да гледам техните означения за прежди, щеше да ми е по-лесно да се разбера с нашенските, нооо, който е спал, когато баба му е плела преди 30 години – сега страда и поръчва скъпа прежда от Германия 😀

Как да боядисате прежда вкъщи:

Първо – много важно съобщение, което ще видите във всеки блог и клип в ютюб по темата:

Когато боядисвате, ползвайте маска за фини прахови частици и ръкавици! Използвайте тенджери и кухненски принадлежности, които няма да ползвате за готвене!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Използвам микровълновата, защото нашата не я ползваме.

Какво ви трябва:

остатъци от прежда, за да завържете преждата

Бои за вълна с цветове, които харесвате

Чаена лъжица

Супена лъжица

1 тенджера

оцет

вода

буркани

кухненско фолио

шампоан за вълна

Инструкции:

За 100 грама

  1. Изберете си място, на което да боядисвате и което лесно се почиства.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2. В тенджерата добавете една чаша вряща вода. Разтворете в нея една супена лъжица оцет. Добавете 3 чаши топла вода. (Аз умножих по 2 за моите 2 кълбета по 100 грама)

3. Поставете преждата във водата, оставете я да се кисне 10-15 минути.

4. Извадете я и оставете да се оттече излишната вода

5. Поставете я върху кухненското фолио

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

6. Във всеки буркан сипете по 150 мл вода

7. За по-ярки цветове аз разтворих 1/4 чаена лъжичка боя във всеки буркан

8. Използвайте чаената лъжица за да изливате по малко цвят на различни места по преждата. Не забравяйте да поливате във вътрешността, там където са връзките. Също и я обърнете и сложете цвят и от другата страна.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

9. Навийте я в кухненското фолио

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

10. Сложете във микровълновата фурна. Следвайте схемата за затопляне: 2 минути на макс (моята микровълнова е до 800 вата). Оставете 3 минути да изстине.Повторете 4 пъти. Не загрявайте преждата повече от 2 минути, може да я изгорите.

11. Оставете преждата да изстине.

12. Измийте я с шампоан за вълна, за да падне ненужната боя. Ако трябва да съм честна, аз си ползвах моя шампоан за коса. Където вълна, там и коса, ха.

13. Окачете някъде преждата да изсъхне.

Това са моите резултати:))

Направих и малки проби на 10 и 9 мм:

Мисля, че ще си направя комплект от шапка и шал, като сменям през 2 реда двата цвята. Много се вълнувам 😀

Може да пиннете тази картинка, за да си запазите статията за вбъдеще:

Моля, последвайте ме на:


2 thoughts on “Как да боядисваме прежда вкъщи”

  • Здравей отново 🙂 извинявай, че не коментирам боядисването на вълна, нещо друго ми направи впечатление.
    Това, което споменаваш по-нагоре за американските ютубъри и немско плетене (май?) – от известно време ми се иска да се науча да плета. Като дете съм плела, мога основните плетки, но толкова. Не ми се плетат шапки и шалове, директно на блуза искам да скоча. И сега гледам някакви по-лесно модели в рейвълри, ии нищо не разбирам – не мога да разбера каква прежда да купя, защото поръчките от чужбина почти отпаднаха вече за мене (освен от Германия), тука магазините за прежди предлагат прежди, които не разбирам как да пригодя на модела, който съм харесала.. Веднъж си писах в чат с някой от хобиярн за консултация каква прежда ми трябва и тя ми предложи някаква , която според мене изобщо не е същата като плътност и тежест.
    Как се ориентираш какво ти трябва? Каква система ползваш? Човек трябва ли да има всички номера игли, за да изплете 5-6 swatch-а преди да почне същинското плетене? Ако сега се учеше да плетеш, какво щеше да гледаш, на кой метод щеше да се научиш?
    Сама се научих да шия преди 7-8 години, но това с плетенето ми изглежда доста по-сложно 🙂

    • Здравей, Лита, извинявай за късния отговор. Много е трудно като нямаме техните прежди, съгласна съм 🙂 Точно това си е, за съжаление, трябва да имаш няколко размера, за да нагодиш суоча по тях. Другият вариант е обратният – да избереш преждата и да видиш в равълри какви модели има за нея. Аз затова рядко плета пуловери и блузи 😀 Сега започнах ето този пуловер: https://www.anneventzel.com/shop/diamond-jumper-dansk-2rmp2 , за него има точната прежда при Дария във Five Yarns. Плела съм на една кука ей този: https://www.ravelry.com/patterns/library/goldenrod-sweater, защото е от Ализе Ланаголд файн, която масово се продава тук. Сега се сещам, че може от руските дизайнери да се търсят модели, защото те плетат със същите прежди като нас, но пък те почти никога не си превеждат моделите на английски. Ако искаш, можеш да ми пишеш в инстаграм на ДМ – пак съм Azpleta там, или фейсбук съобщение на страницата. :))

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *