Блог и уроци по плетене на една и две куки

Блог и уроци по плетене на една и две куки

Как да започнем (и завършим) температурно одеяло

Как да започнем (и завършим) температурно одеяло

Няколко човека ме разпитаха за температурното одеяло от миналата година и така рeших да напиша този пост с няколко съвета как да започнем и как да завършим температурното си одеяло 🙂

1) Не е никак задължително да започнете от 1-ви януари. Можете да започнете от който ден искате и да завършите цяла година – 365 дни. А може и да решите, че искате вашето температурно одеяло да е само за месец, стига да изчислите размера (а не както аз не успях за 2019 :D).

2) Трябва да решите каква ще е цветовата ви гама и да я разпределите по температури. После, разбира се, да успеете да намерите прежда с толкова цветове 😀 За тази година съм се спряла на Gazzal Organic Baby Cotton с малко допълнения от останала от миналата година Nako Calico. А ето това ще бъде моята гама, разпределена по температури.

3) Харесайте си модел, по който да работите и направете мярка. С помощта на тази мярка в брой бримки на см по височина и широчина, ще можете да изчислите колко голямо ще стане вашето одеяло. Тази година аз съм си избрала ето това квадратче :

http://colorncream.blogspot.com/2014/03/flower-square-tutorial-vi.html

На 4 мм кука с Gazzal Organic Baby Cotton ми се получава страна от 10 см. 14 квадрата широчина по 26 квадрата височина – 1,4 на 2,6 м, правят точно 364 квадрата. Тази година е от 366 дни, така че ще получа две допълнителни квадратчета, може би няма да ги направя, а ще използвам цветовете за обримчване на одеялото, ще видим.

4) Решете коя температура ще следите – дали най-ниската, дали най-високата, дали ще изберете определен час, в който да проверявате всеки ден – всичко е валидно. През 2019 бях избрала да следя в точно 14 часа. Тази година ще следя температурата в 6:30 сутринтата и температурата в 14 часа – така ще ми се образуват първото и второто кръгче от квадрата.

5) Практичен съвет – ако решите да следите определен час, направете си аларма да ви подсеща. Признавам си, че съм изпускала 2 часа от време на време :)) , но ако имах аларма за цялата година – одеялото ми щеше да е по-точно.

6) Ако пътувате, решете дали ще взимате температурата от мястото, на което сте в момента, или от мястото, на което живеете. Например, миналата година през юни, когато в София 25-30 градуса, ние бяхме в Ирландия и Великобритания – в Дъблин не превишаваше 13 -14 в топлите дни. Бяхме за 1 ден до Ливърпул, където пък беше 6! градуса и валеше ужасно студен дъжд. 🙂 Аз предпочетох да си взема температурата в София. Макар че може би било забавно в средата на лятото да имам цветове от зимната гама.

7) Невинаги ще имате време да изплетете реда за същия ден и това е съвсем нормално. :)) В такива случаи направете скрийншот на температурата в телефона си, а събота или неделя си отделете време, за да изплетете дните.

Ами, горе-долу това са отговорите на въпросите, които или самата аз си задавах миналата година, или сега ми зададоха приятелки :))

Приятно плетене и през новата година!:))

Моля, последвайте ме на:


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *